© Lorem ipsum dolor sit Nulla in mollit pariatur in, est ut dolor eu eiusmod lorem
Protestantse Gemeente Parrega/Hieslum

Combineerde

Gemeenten

Het zijn drie gemeenten, en zes dorpen, die sinds 2019 samen een Gemeente vormen. Op zondag 20-10-2019 is ds. Wim Andel bevestigd als predikant van deze gecombineerde gemeente.

Parrega/Hieslum

Johannes de Doperkerk Parrega

Volgens de monumentenlijst van de bouw van het aan Johannes de Doper gebouwde kerkgebouw plaats hebben gehad omstreeks 1300. De toren is van omstreeks 1600.

Kerk van Hieslum

Het dorp Hieslum is van hoge ouderdom. Al in een officieel stuk uit 855 wordt Hieslum genoemd. De kerk echter is vrij jong (1874), maar staat op de plek van een middeleeuwse kerk, die waarschijnlijk rond 1300 was gebouwd.

Tjerkwerd/Dedgum

Petruskerk Tjerkwerd

Het dorp Tjerkwerd heeft een lange en rijke historie, o.a. een gevolg van het feit dat hier adellijke families hebben gewoond. Nog ouder dan 'Kercwerth' is waarschijnlijk Eemswoude, dat nu een 'útbuorrentsje' van Tjerkwerd is. De kerk van Tjerkwerd is waarschijnlijk al omstreeks 1200 gebouwd.

Kerk van Dedgum

Het dorp Dedgum, dat al genoemd wordt in 855, kreeg in de 13e eeuw al een kerkje, dat gebouwd was van grote bakstenen. Deze middeleeuwse kerk, die een karakteristieke zadeldaktoren bezat, werd in 1889 afgebroken, waarna het huidige gebouw op de oude grondvesten verrees.

Exmorra/Allingawier

Johannes de Doperkerk Exmorra